2014. december 7., vasárnap

Így készült: BKF Gólyabál 2014

Az Őrület utolsó nagy dobása, elnöki ciklusom legnagyobb volumenű rendezvénye a Gólyatábor után. Idén abban a reményben vágtunk neki, hogy minden zökkenőmentesen fog menni, nem lesznek a tavalyihoz hasonló parák, amikor az utolsó utáni pillanatban lett csak Gólyabál, és az is elég felemásan sült el.

Bezzeg idén! Már októberben készen áltt a betonbiztos tervezet, helyszínnel, fellépőkkel, költségekkel, aztán egyszercsak hush! A rendezvényeseknek elölről kellett kezdeni, miután kiderült, hogy a kiválasztott helyszín mégsem lesz olyan jó. Az új opciók közül végül a PRLMNT-et fogadta el egyértelműen a küldöttgyűlés - az esemény indítás előtt négy nappal. Dulity Kálmán ezután rohamtempóban látott neki a Gatsby stílusú grafikáknak, aminek az első verziója nem nyerte el mindenki tetszését (a sárgás-barnás art-deco coverek azok a bejegyzés végén). Ezután készült még több verzió, több embertől is, ám végül Kálmi elkészítette a tutit, és az esemény is elindulhatott időben.

Egynapos csúszással a jegyértékesítés is elkezdődött (meg kellett várni a nyomdát, hogy kinyomtassák a jegyeket), az első héten sokkal olcsóbban. Ezzel egyébként nem találtuk fel a spanyol viaszt, csak visszatértünk a 2012-es Gólyabál áraihoz. Érdekesség egyébként, hogy az első két gólyabálra drágább volt a belépő, gondolom a Millenáris miatt - a lényeg viszont az, hogy 2012-ben és 2014-ben volt a legolcsóbb a BKF Gólyabálja. Vannak azonban, akik még ezt is soknak tartják, és más felsőoktatási intézmények báljaival példálóznak. Ez több szempontból is problémás. Egyrézt a BKF-nek nincsen saját aulája, ahol megrendezhetné a bált (ezzel az opcióval többen is élnek), másrészt 700-800 vendéggel nem lehet olcsóbban kihozni a bált, ha nagy fellépőket akarunk.


Márpedig a Gólyabál van annyira fajsúlyos esemény, hogy igenis adjunk a megjelenésre és a fellépőkre, miközben az aktív hallgatók létszáma nem lett nagyobb, ennek átlagosan 20-30%-át tudjuk megmozgatni - ami egyébként elég jó arány. Idén a Halott Pénz lett a befutó a fő fellépők terén, amihez elég szkeptikusan álltam a bál előtt, de aztán akkora bulit csináltak, hogy egy pillanatig se bántam, szerintem előben sokkal jobbak.

Na de mi van a tematikával? Hol van a  20-as, 30-as évek életérzés? Ha a kommunikációt nézem, szerintem nem kérdés, hogy megvan. Még a viszaszámláló lapok régi újság beütése és az art-deco stílusú egyéb grafikák is ezt támasztják alá. Ha a közönséget nézem, ugyancsak elégedetten csettintek, mindenki kiöltözött, sokan a retró darabok viselésétől sem riadtak vissza. Ha a helyszínt nézem, még dekorra sem volt szükség, annyira old-school hely a PRLMNT. A fellépők felől nézve elismerem, hogy nem mindenki ennek szellemében csinált bulit, de mutasson nekem valaki egy olyan Gólyabált, ahol végig csak swing és jazz szól. Pedig én örülnék neki a legjobban, de nem erre van igény. Idén a Stereo Swing és Gabi Szűcs igazodott csak a tematikához, őket mindenki nagyon szerette, és nagy kár, hogy nem tudtak még többet játszani (az egész Gólyabál csúszott egy fél órát, mivel a fél 10-kor még egy óriási kifutó állt a színpad előtti részen - kétségtelenül a szervezés fekete pontja, túl későn derült ki, ezért volt eleve a késői kezdés, és ezért esett ki egy soha be nem jelentett fellépő is). 

Ha a promóvideót nézem, akkor azonban egyértelműen elismerem, hogy az sehogyan sem kapcsolódik a tematikához (annál több viszont a fő fellépőhöz), illetve más pontokon is támadható. Felmerül a kérdés, hogy akkor mégis miért mehetett ki? Az alkotási folymamatban ezúttal semmilyen formában sem vettem részt, de a végeredményt látva úgy gondoltuk, hogy a Rektor Úr megjelenése miatt van annyira bájos, hogy gyengeségei ellenére is felrakjuk. Kaptunk pár rosszalló megjegyzést, meg rengeteg lájkot. Én úgy gondolom, hogy ez a videó egyáltalán nem rossz, csak a korábbi évek Őrület videóihoz képest gyengélkedik, amik azonban átlagon felüliek. Idén is szó volt a keresztapa feltűnéséről, de ezzel végül nem volt időm foglalkozni az elnöki teendők mellett. Nagyon sajnálom, szép zárszó lett volna.

Tematika, fellépők, jegyárak, grafika, promóvideó, helyszín kipipálva, mi van még? Hát persze hogy a Gólyabál tánc és a Gólyabálkiráy és királynő választás - hiszen mitől Gólyabál a Gólyabál, ha nem ettől? Utóbbi egy kicsit problémás volt, mivel sokan elfelejtették, hogy nem csak a lájk verseny számít, hanem a zsűri szavazatai, amiben egyébként olyan nem HÖK-ösök voltak, mint Szivák Zsolt vagy Rakó Alex. Ciki hogy végül egy HÖK-ös nyert, amire korábban még sosem volt példa, mivel gólyák nem szoktak rögtön csatlakozni a Hallgatói Önkormányzathoz - most azonban úgy voltunk vele, hogy ha már így történt, ne vegyük el Danitól ezt az esélyt, hiszen csak egyszer gólya az ember. Dani nagyon szoros versenbyen volt a második helyezettel - aki azonban nagyon cselesen megbütykölte a lájkszámlálót, és másodpercenként tucatnyian szavaztak rá indiából és egyéb távoli helyekről. Az azért gyanús. A nyerteseknek mindenesetre azért gratulálok! ;) 


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése